PRZYSTAWKI 

Appetizers

Pieczone słodkie buraki

Roasted sweet beetroot

Emulsja serowa, radicchio, jajko poche, palony orzech włoski, kawior z pstrąga, zakwas z buraka
Cheese emulsion, radicchio, poached egg, roasted walnut, trout caviar, beetroot sourdough

________________________________________

Alergeny: ryby, jaja, orzechy, laktoza
Allergens: fish, eggs, nuts, lactose

Nasza propozycja wina / Our wine recommendations: Immo Pinot Noir

37 pln / 120 g 

Liście cykorii, ser gorgonzola

Endive leafs, gorgonzola cheese

Owoce sezonowe, soczyste i delikatne plastry kurczaka, musztarda Pommery, granola
Seasonal fruits, moist and tender sliced chicken, Pommery mustard, granola

________________________________________

Alergeny: ryby, gluten, jaja, laktoza, orzechy ziemne, łubin
Allergens: fish, gluten, eggs, lactose, peanuts, lubin

Nasza propozycja wina / Our wine recommendations:Immo Riesling

46 pln / 250 g 

Parfait z kurzych wątróbek

Parfait of chicken liver

Chutney z gruszek i pomidorów, wiśniowa emulsja, opiekany brioche
Pear and tomato chutney, cherries emulsion, toasted brioche

________________________________________

Alergeny: laktoza, gluten, jaja, sezam, siarczany
Allergens: lactose, gluten, egg, sesame, sulfites

Nasza propozycja wina / Our wine recommendations:
Adoria Pinot Noir

35 pln / 150 g 

Smażone kopytka z pastrami z kaczki

Fried dumplings with duck pastrami

Chipsy z pietruszki, kremowy sos z palonego ziemniaka
Parsley chips, creamy roasted potato sauce

________________________________________

Alergeny: laktoza, jaja, gorczyca
Allergens: lactose, eggs, mustard

Nasza propozycja wina / Our wine recommendations:
Immo Pinot Noir

39 pln / 150 g 

Tatar wołowy

Beef tartare

Polędwica wołowa, marynowane grzyby, majonez truflowy, oliwa szczypiorkowa, prażony słonecznik  Beef tenderloin, marinated mushrooms, truffle mayonnaise, chive oil, roasted sunflower seeds

________________________________________

Alergeny: gluten, jajka, gorczyca, orzechy, mleko  Allergens: gluten, egg, mustard, nuts, milk

Nasza propozycja wina / Our wine recommendations:
Winnica Adoria Pinot Noir

51 pln / 100 g / 120 g

ZUPY

SOUPS

Bulion z pulardy

Pullet broth

Kurczak zagrodowy, straciatella, kolorowa marchewka, młody lubczyk
Farm chicken, straciatella, colorful carrot, young lovage

________________________________________

Alergeny: gluten, jajka, mleko, seler 
Allergens: gluten, egg, milk, celery

26 pln / 250 g 

Grzybowa na gęsinie

Mushroom soup with goose meat

Podgrzybek, gęsie żołądki, śmietana, pieczarka brunatna, szare kluski
Bolete, goose gizzard, cream, brown mushroom, spaetzle

________________________________________

Alergeny: mleko
Allergens:  milk

33 pln / 300 g 

Bisque z homara

Lobster bisque

Homar, kawałki ryb morskich, kawior z troci, szafranowy sos roullie
Lobster, pieces of sea fish, sea trout caviar, saffron roullie sauce

________________________________________

Alergeny: skorupiaki, ryby, mleko, seler 
Allergens: shellfish, fish, milk, celery

44 pln / 300 g 

DANIA GŁÓWNE

MAIN COURSES

Grillowany stek z bakłażana

Grilled aubergine steak

Kus-kus, labneh, Za'atar, orzechy pini, baba ganoush, owoc granatu
Cous-cous, labneh, Za'atar, pine nuts, baba ganoush, pomegranate

________________________________________

Alergeny: gluten, laktoza, sezam, orzechy, seler
Allergens: gluten, lactose, sesame, nuts, celery

Nasza propozycja wina / Our wine recommendations:
Bründlmayer Josef Grüner Veltliner Gedersdorf

47 pln /  400 g

Spaghetti alla chitarra

Spaghetti alla chitarra

Sos truflowy, boczniak, portobello, białe wino, ser dojrzewający, shimei
Truffle sauce, oyster mushroom, portobello, white wine, mature cheese, shimeji mushroom

________________________________________

Alergeny: gluten, jaja, laktoza, soja
Allergens: gluten, eggs, lactose, soy

Nasza propozycja wina / Our wine recommendations:
Immo Chardonnay

51 pln / 300 g 

Rigatoni z krewetkami

Rigatoni with shrimps

Kremowy sos pomidorowy, makaron rigatoni, palona szalotka, płatki sera emilgrana
Creamy tomato sauce, rigatoni, roasted shallots, emilgrana cheese flakes

________________________________________

Alergeny: gluten, jajka, mleko, seler, skorupiaki
Allergens: gluten, eggs, milk, celery, shellfish

Nasza propozycja wina / Our wine recommendations:
Le Paglie Matera Greco

53 pln / 350 g

Lin w śmietanie

Tench in cream

Kremowe puree, beurre monte, piklowana szalotka, brokuł, fasolka edamame z chilli, świeże zioła, oliwa szczypiorkowa
Creamy potatoes puree, beurre monte, pickled shallot, broccoli, edamame beans with chilli, fresh herbs, chives olive

________________________________________

Alergeny: gluten, laktoza, soja, ryby
Allergens: gluten, lactose, soy, fish

Nasza propozycja wina / Our wine recommendations:
Immo Chardonnay

63 pln / 180 g / 350 g

Smażony okoń morski

Fried sea bass

Dwa filety z okonia morskiego, szpinak, sos veronique, ziemniak larette, majonez cytrynowy
Two Sea bass fillets, spinach, veronique sauce, larette potato, lemon mayonnaise

________________________________________

Alergeny: gluten, jajka, ryby, mleko
Allergens: gluten, egg, fish, milk

Nasza propozycja wina / Our wine recommendations:
Chablis

76 pln / 200 g / 400 g

Pierś z kurczaka zagrodowego

Farm chicken breast

Kremowa polenta, palony brokuł, seler naciowy, sos Chasseur
Creamed polenta, green beans, pak choy, Chasseur sauce

________________________________________

Alergeny: seler, siarczany, laktoza, orzechy ziemne, gluten
Allergens: selery, sulfities, lactose, peanuts, gluten

Nasza propozycja wina / Our wine recommendations:
Bründlmayer Josef Grüner Veltliner Gedersdorf

55 pln / 200 g / 450 g

Stek Rzeźnika w ‘stylu Hasche’

Steak in Hasche style

Różne części wołowiny, grillowany topinambur, brukselka, pieczarka, sos poivrade, puree ziemniaczane 
Butcher's Different parts of beef, grilled topinambur, brussels, champignon, poivrade sauce, potatoe puree

________________________________________

Alergeny: gluten, gorczyca, mleko
Allergens: gluten, mustard, milk

Nasza propozycja wina / Our wine recommendations:Bründlmayer Josef Grüner Veltliner Gedersdorf

59 pln / 180 g / 500 g

Mostek wołowy

Beef brisket

Sos pieczeniowy z wiśniami, kremowa kasza pęczak, czosnek niedźwiedzi, pieczone warzywa sezonowe
Demi Glaze with cherries, creamy barley groats, wild garlic, roasted seasonal vegetables

________________________________________

Alergeny: gorczyca, seler, dwutlenek siarki, laktoza, gluten
Allergens: mustard, celery, sulfur dioxide, lactose, gluten

Nasza propozycja wina / Our wine recommendations:Immo Cabernet Sauvignon

65 pln / 140 g / 400 g

Wiener Schnitzel

Wiener schnitzel

Jajko, ziemniaki, rzodkiewka, emulsja maślana, sałata rzymska, dressing cytrusowy
Veal, egg, potatoes, radish, butter emulsion, romain lettuce, citrus dressing

________________________________________

Alergeny: gluten, jajka, mleko 
Allergens: gluten, egg, milk

Nasza propozycja wina / Our wine recommendations:
Immo Riesling

72 pln / 180 g / 500 g

Stek z polędwicy sezonowanej

Seasoned sirloin steak

Polędwica sezonowana, obulato, puree z groszku, sos holenderski na maśle beurre noisette, domowe frytki z parmezanem
Seasoned tenderloin, oblaat, pea puree, hollandaise sauce in beurre noisette butter, homemade fries with parmesan cheese

________________________________________

Alergeny: gluten, jajka, mleko
Allergens: gluten, egg, milk

Nasza propozycja wina / Our wine recommendations:
Immo Cabernet Sauvignon

135 pln / 200 g / 400 g

________________________________________

________________________________________

DESERY

DESSERTS

Puszysty sernik

Fluffy cheesecake

Ser biały, czekolada, mascarpone
Cottage cheese, chocolate, mascarpone

________________________________________

Alergeny: gluten, jajka, mleko 
Allergens: gluten, egg, milk 

27 pln / 200 g 

Chrupiący ptyś

Crispy puff

Krem chantilly, wiśniowe marshmallow, owoce sezonowe, listki mięty
Chantilly cream, cherry marshmallow, seasonal fruits, mint leaves

________________________________________

Alergeny: gluten, jajka, mleko
Allergens: gluten, eggs, milk

26 pln / 120 g 

Gorące ciastko czekoladowe

Hot chocolate cake

Czekolada, śliwki, sos waniliowy, rozmaryn
Chocolate, plums, vanilla sauce, rosemary

________________________________________

Alergeny: gluten, jajka, mleko 
Allergens: gluten, egg, milk

36 pln / 200 g 

NAPOJE GORĄCE

HOT drinks

Kawa

Coffee

Espresso 

12 pln / 4 cl

Espresso Doppio

14 pln / 8 cl

Americano

14 pln / 16 cl

Cappucino 

15 pln / 22 cl

Caffe Latte

16 pln / 30 cl

Flat White

16 pln / 22 cl

Kawa mrożona

Iced coffee

20 pln / 30 cl

Espresso tonic

20 pln / 30 cl

Herbata

Tea

Darjeeling Summer Gold

16 pln / 40 cl

Earl Grey

16 pln / 40 cl

Green Dragon Lung Ching

16 pln / 40 cl

Jasmine Gold

16 pln / 40 cl

Rooibos Cream Orange

16 pln / 40 cl

Refreshing mint

16 pln / 40 cl

Sweet Berries

16 pln / 40 cl

Fruit Camomile

16 pln / 40 cl

Herbata zimowa 

Winter tea

18 pln / 30 cl

NAPOJE ZIMNE

cold drinks

Coca Cola / Coca Cola Zero / Fanta / Sprite / Kinley

10 pln / 25 cl

Woda mineralna niegazowana / gazowana 

Mineral water still / sparkling 

10 pln / 33 cl

Karafka wody niegazowanej / gazowanej

A carafe of still / sparkling water

10 pln / 100 cl

Sok Cappy (jabłko, pomarańcza, grejpfrut) 

Cappy juice (apple, orange, grapefruit)

10 pln / 25 cl

Sok wyciskany z pomarańczy / grejpfruta 

Squeezed orange / grapefruit juice

18 pln / 30 cl

Słownik kulinarny

culinary glossary

Baba ghanoush – pasta z bakłażana z dodatkiem kolendry. 
Parfait z kurzych wątróbek – Parfait z wątróbek drobiowych to rodzaj delikatnego pasztetu, który w dużej ilości składa się z masła, wątróbek drobiowych i czerwonego wina wytrawnego. 
Hibiskus – suszone płatki kwiatów. Używany w daniu w formie pudru. 
Pularda – młoda kura, tuczona w określony sposób celem uzyskania delikatnego i kruchego mięsa, a także nazwa przygotowywanych na bazie jej mięsa potraw. 
Sos Espagnole - podstawowy brązowy sos i jeden z głównych sosów klasycznej kuchni francuskiej. Na początku XIX wieku szef kuchni Antonin Carême umieścił go na swojej liście podstawowych sosów kuchni francuskiej. 
Pomidorowy sos vierge – sos na bazie bardzo dobrej oliwy z oliwek extra virgin, ziół i pomidorów, które są tylko dodatkiem do tego sosu. Obowiązkowo powinny być obrane ze skórki. 
Ziemniaki Hasselback lub Potato à la Hasselbacken –  rodzaj pieczonych ziemniaków, które są cięte mniej więcej w połowie na cienkie plasterki przypominające wachlarz. 
Sos veronique - sos na bazie oliwy z oliwek, masła, czosnku, vermuth oraz verjus (verjus jest sok z niedojrzałych winogron). 
Miso – pasta z fermentowanej soi. Jus gras – sos, którego składnikiem jest ciemny bulion drobiowy, ciemny wywar cielęcy oraz wytopiony tłuszcz kaczy. IPA glaze – sos na bazie piwa IPA. 
Obulato – suszone ciasto z ziemniaka. 
Beurre noisette – masło palone.

Baba ghanoush – eggplant paste with the addition of coriander. 
Chicken liver parfait – Chicken liver parfait is a type of delicate pâté which consists of a large amount of butter, chicken livers and dry red wine. 
Hibiscus – dried flower petals. Used in a dish in the form of powder.
Poularda – a young hen, fattened in a specific way to obtain delicate and tender meat, as well as the name of dishes prepared on the basis of its meat. 
Espagnole sauce - a basic brown sauce and one of the main sauces of classic French cuisine. In the early 1800s, chef Antonin Carême included it in his list of staple sauces for French cuisine. 
Tomato vierge sauce – a sauce based on very good extra virgin olive oil, herbs and tomatoes that are just an addition to this sauce. They must be peeled. Hasselback potatoes or Potato à la Hasselbacken –  a type of baked potato that is cut about halfway down into thin fan-like slices. 
Sauce veronique – a sauce based on olive oil, butter, garlic, vermuth and verjus (verjus is the juice of unripe grapes) 
Miso – fermented soybean paste 
Jus gras – a sauce whose ingredients are dark chicken broth, dark veal stock and rendered duck fat. IPAglaze – sauce based on IPA beer 
Obulato – dried potato cake Beurre noisette – burnt butter